Synliga kometer under 2013?

2013-01-22, 01:19:46 / Kategori: Miljö & Vetenskap
 

År 2013 har möjlighet att bli ett exceptionellt kometår. Enligt astronomer kan det kanske bli lika bra som 1996 och 1997, när två kometer var synliga för blotta ögat. Astronomer känner till två nyupptäckta kometer som är på väg att närma sig solen, och som har möjlighet att kunna bli synliga för blotta ögat under det kommande året – kanske rentav riktigt spektakulära.

 Den första av kometerna är Pan-STARRS, uppkallad efter teleskopet den upptäcktes med, som kan bli synlig från Sverige den första veckan i april. Den andra kallas ISON, och kommer nära solen mot slutet av året och kan gå att se från november till januari.

En komet är en liten isig himlakropp från de yttre delarna av solsystemet, som när den kommer nära solen delvis smälter och förångas. Då får den en atmosfär som är mycket större än kometkärnan, och som reflekterar solljus och i vissa fall kan bli synlig från jorden utan att man behöver använda teleskop. En del av den här atmosfären kan svepas iväg med solvinden och bilda en svans.




KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?
bloglovin
Martin Bejerfjord

Skapa en profillänk