The green secret

2012-03-31, 15:46:32 / Kategori: Naturbilder

Jag föll ihop och ambulansen kom...

2012-03-31, 10:16:45 / Kategori: Tolvans Vardag
Hejsan mina kära bloggläsare, igår så blev jag bjuden på min klasskamrat Fridas 20 års middag. Vi hade det supertrevligt och det var kul att träffa hennes kompisar!
Jag blev lite för ivrig att dricka, hade inte blivit riktigt full på länge så då ville jag dricka lite extra. Det gick överstyr och innan vi hann ut på krogen så ramlade jag ihop vid en busshållplats, jag började krampa och de fick ringa efter ambulans och mina föräldrar. Ambulansen ansåg att jag inte behövde läkarvård så jag fick åka hem istället. Det läskiga var att jag hörde allt dom sa till mig men jag kunde inte kontrollera något i min kropp.
Jag har lärt mig vilken dricka jag tål och vilken mängd som passar mig.

Nu i efterhand fick jag höra att jag hade spottat på ambulanspersonalen efter jag spytt, hahaha!


The New Me

2012-03-30, 16:47:56 / Kategori: Porträtt

Dagens låt!

2012-03-30, 11:34:00 / Kategori: Musik

Tolvan in action!

2012-03-29, 16:17:00 / Kategori: Tolvans Vardag

Här ser ni hur jag ser ut när jag tränar rullskidor ;)


Svar på tal!

2012-03-29, 14:20:00 / Kategori: Frågor/Tester/Tävlingar
Fråga: Bor i gävle och läser gävle dagblad. Vad är det för bilder du brukar fota?


Svar: Jag fotar endast naturbilder, du finner mina bilder lite då och då under "Folk och sånt" =)

Imorgon kommer en stor ändring för mig ske!

2012-03-29, 11:46:00 / Kategori: Tolvans Vardag
Hihi bara för att göra er lite extra nyfikna så ska jag avslöja att imorgon (Fredag) komemr ni få se en ny sida av mig. Hur och på vilket sätt kommer jag ej säga, men ni som vet vem jag är kommer nog bli lagomt överraskad! ;)

Så kika in på bloggen runt 16-17:30

Syftet med människans liv är inte längre förökning

2012-03-29, 08:17:33 / Kategori: Åsikter/Synpunkter
När vi kommer till världen så föds vi som ett tomt blad, vi vet och kan inget om något. Vi vet inte vad som är vad och vad som är rätt/fel.
När våran art kom till, Homo sapiens, Så var vårat syfte att föröka oss, Utbreda oss, förnya oss för att överleva!

Idag, när människan nått 7 miljarder. Har vårat syfte gått överstyr! Jorden är överbefolkad, moder jord försöker utplåna oss så mycket som det går genom svält, torka, kyla, katastrofer etc...
Så betyder det att vårat syfte inte längre är att föröka oss? Kan vi skapa egna syften? Alla får en individuellt syfte? Varför säger du ni att att vara homosexuell/bisexuell är något onaturligt? Det finns ingenting som är rätt och fel med vilken läggning man har! Vi måste blicka framåt och se mot ljusare tiden, inte sträva efter perfektion. 

Att ha evigt och friskt liv utan några komplikationer under sin livstid låter som en framtidsdröm, Kommer det bli verkligt då?
Vi vill sträva efter evig ungdom, jag tänker själv på min egen situation. När jag var yngre gjorde man allt för att se ut och beté sig som äldre, man längtade till att bli äldre och självständig. Snart, när min ungdom har passerat kommer jag som de allra flesta, att bli yngre både på in- och utsidan. Vi ser oss aldrig som perfekta kreationer som våra föräldrar har skapat oss.

Vi måste utveckla våra tankar och sinnen till nya nivåer, inte fokusera på vad som är rätt och fel. Tänk som jag och låt naturen ha sin gång och flyt genom livet på ett moln!


När kroppen försöker säga något

2012-03-28, 23:56:35 / Kategori: Tolvans Vardag

Tappade mobilen i golvet när ja reste mig och så skulle jag böja mig ned, sedan lät det "Krash" och så plötsligt märkte jag detta hål......


Humorvideo - "Tolvan - Popular"

2012-03-28, 17:40:38 / Kategori: Humor
Här bjuder jag på en liten rolig dansvideo ;)


Projektarbete - Alkoholism

2012-03-28, 08:08:00 / Kategori: Skolan
Här nedan kommer jag publicera hela mitt projektarbete där jag, zena, anisa och frida skrev om alkoholism. Det är lång text men ta er tid, iallafall scrolla ner till resultatet och diskussionen som är mest intressant! Arbetet ser mycket fulare ut här eftersom blogg.se inte kan visa alla ikoner man gjort i word, här kommer arbetet:

 

 

Innehållsförteckning

 

Innehållsförteckning 2

Inledning 3

Metod 3

Bakgrund 4-6

Syfte 7

Frågeställning 7

Resultat 7-13

Diskussion 14-15

Källhänvisning 15

 


 

 

Inledning

Vi heter Zena, Anisa, Frida och Martin och vi har valt alkoholism för att vi vill veta mer om sjukdomen, om hur man kommer ur det och om det finns någon faktor som kan göra att man just drabbas av sjukdomen. Vi vill också ha mer kunskap om alkoholism och vad det innebär att gå på AA-Möte.

Metod

1. litteratur:

Marias barn – Christina Andersson (1995)

Riskbruk och Missbruk – Katarina Johansson & Peter Wirbing (1999)

2. Internet: Vi har använt oss av följande källor eftersom vi hittade bra information där:

http://www.lindalen.com/AA.htm

http://www.socialpsykiatri.se/files/Ahorarkpoia_Missbr_%20psykiatri_Sven-Eric_Alborn_090120.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcoholics_Anonymous

http://www.kriminalvarden.se

http://mars.hhj.hj.se/hhj_sql/luppen/files/alkvanor_hogstadie_foraldrar.pdf

3. Diagram: Vi gjorde flera diagram för att visa hur alkoholberoendet skiljer sig mellan killar och tjejer.

4. Enkätundersökning: Vi valde att göra enkätundersökningar för att komma fram till hur ungdomarnas alkoholvanor ser ut.

5. AA-Möten: Vi gick på AA-Möten, där fick vi mycket bra information om hur kroppen och hälsan påverkas av alkohol. Vi lämnade även enkätundersökningar där men det var bara två som besvarades. Vi valde att gå på AA-Möten för att träffa alkoholister och höra hur alkoholen påverkade deras liv.

Bakgrund

Alkoholen kan göra så att ungdomarna får kroppsliga skador, deras hälsa påverkas som ex: psykiska hälsa och förmågan att fungera socialt påverkas, liksom skolgången och arbetsförmågan. Alkoholen stör den växande tonåringens utveckling genom att skillnaden mellan arbete och lek upphör, man förlorar verklighetsuppfattningen och man får en känsla av att man blir annorlunda än vad man egentligen är, t.ex. en person som är tillbakadragen börjar prata och bli social när han/hon dricker.

Alkohol gör så att den unga tonåringen får en uppfattning av att han/hon klarar av mer än vad den kan. I en studie som man gjorde mellan kvinnor och män som hade alkoholvanor visade det sig att kvinnors drickande bestäms av deras attityder medans männen drack pågrund av grupptryck.

Skador på levern är ex: fettlever, leverinflammation, skrumplever och i värsta fall cancer. Dessa sjukdomar kan komma på levern som man har druckit i en längre tid, man kan få för högt blodtryck och mag- och tarmsjukdomar. De sjukdomar som kan uppstå i mag- och tarmen är magsmärtor, illamående, sura uppstötningar och kräkningar. Det som också kan hända efter långvarigt alkoholmissbrukande kan få skada i nervsystem, då kan man få krypningar i underbenen, fötterna och det skadar även hjärnan.[1]

 

Innan gymnasiet och under gymnasietiden

Ungdomar som gick i 9:an visade genom en nyare undersökning som gjordes år 2005 att 40 % av ungdomar dricker alkohol 4-5 gånger varje år och 5-10 % av ungdomarna dricker alkohol minst en gång i veckan. Enligt undersökningen så har ungdomar blivit vana att dricka alkohol innan de började på gymnasiet.

 

 

Allmänt om alkohol
Alkohol (Etanol, Etylalkohol, C2H2OH) är det äldsta berusnings och bedövningsmedel som människan känner till och använder.

Förr i tiden så användes alkohol som bedövningsmedel inom kirurgin, idag används alkoholen för att personer vill dricka till det påverkade stadiet och minska hämningarna så att de kan känna sig tryggare och får bättre självförtroende. Man beräknar att män har det lättare att hamna i ett alkoholberoende än kvinnor enligt en statistik som visade att 10-20% av männen som dricker alkohol hamnar i alkoholberoende och 5-10% av kvinnorna.

 

År 1977 fattade riksdagen ett alkoholpolitiskt beslut som gjorde att alkoholen skulle ändras i ett socialpolitiskt sammanhang, där målet var att alkoholkonsumtionen skulle minskas. År 1980 beslutade Sverige att minska alkohol konsumtionen skulle minskas med 25 % till år 2000 med stöd från Världshälsoorganisationens (WHO). Dödligheten i levercirros (Skrumplever) i Sverige beräknas vara 2-3 % av alla vuxna män som någon gång fått allvarliga alkoholproblem. 10 % av alla vuxna män drabbas någon gång i livet in i en period av allvarligt alkoholmissbruk. [2]

 

Vad händer i hjärnan?

Alkohol passerar cellväggen, den har ingen kroppsegen motsvarighet och verkar inte på någon särskild receptor. Däremot kan alkohol som en molekyl gå igenom cellvägarna i hjärnan och påverkar flera olika slags receptorer och signalsubstanser, Alkoholen gör så att endorfiner kommer fram och man får glada tankar av ruset och serotonin (som har betydelse för bl.a. sinnesstämningen). Alkohol kan ge en stimulerande och dämpande effekt och i större mängder så kan man bli trött.

Alkoholmolekylen är ganska liten men den når hjärnans nervsystem som gör att vi förändras. Vi släpper alla hämningarna, den som är tystlåten börjar plötsligt prata, den sorgsne blir glad och den oroliga får ro.

Hela kroppen påverkas

Personer som har mycket alkohol i blodet kan börja vingla, sluddra och tappa kontrollen över urin och avföring. Om en person har druckit och har kommit upp i ca 3 promille i blodet så kan personen bli medvetslös, men om man har druckit ännu mer alkohol och har högre än 3 promille så kan man istället dö i andningstillstånd. (Personer som har utvecklad tolerans krävs det större alkohol mängd än 3 promille för att det ska bli sådana effekter.)

 

Typ 1 alkoholism

Där miljön är orsaken, det är den vanligaste formen (75 % av alkoholisterna). Lika vanligt hos både män och kvinnor. Miljön kan t.ex. vara det sociala umgänget. Typ 1 alkoholism utvecklas i tidig ålder man förlorar kontrollen mer av den och orsaken till drickandet är för att slappna av.

 

Typ 2 alkoholism

Den ärftliga typen förekommer i huvudsak hos män och finns hos en fjärdedel (25 %) av alla alkoholister. Redan i tonåren börjar alkoholdebuten för många ungdomar och de dricker för att få kickar och positiva tankar.

Män som har svårare att hålla sig ifrån alkoholen lider av allvarliga sociala problem. Personer med antisocial personlighetsstörning har liknande problem. En teori är att det finns en koppling mellan typ 2-alkoholister och DAMP/ADHD. Man har också funnit en koppling mellan typ 2-alkoholism, antisociala personlighetsdrag och låg halt av enzymet monoaminooxidas (MAO).

De personer som ärvt föräldrarnas låga Mao-halter har större risk att utveckla ett alkohol beroende. Det gäller främst män. Man bör tänka på att personer med lågt MAO inte utvecklar missbruk utan hittar andra lösningar på sitt behov av omväxling och spänning.

Det tar bara ett halvår för någon i 14-15 års ålder som super en gång varje vecka att få samma symptom som en vuxen alkoholist som supit i 30 år.

 

Syfte

Vårt syfte är att göra en undersökning om ungdomars alkoholvanor och hur man tar sig ur ett alkoholberoende.

Frågeställning

-          Ålder för Alkoholdebut?

-          Föräldrarnas alkoholvanor?

-          Hur får ungdomar tag på alkohol?

-          Vilken hjälp finns det att få för att komma ut ur ett alkoholberoende?

-          Vad gör man på ett AA-möte?

Resultat

Ungdomarnas alkoholvanor

Enligt Johansson och Wibrings[3] kan tjejer som utvecklas tidigare börja dricka i alkohol i tidig ålder, ungdomar generellt dricker för att de tycker att det är socialt, gott och trevligt och kan bli lite lullig. Vissa ungdomar dricker bara för att få bli så fulla så att de kan göra idiotiska saker och sedan säga att det inte kommer ihåg någonting eller bara skryta om vem som tål mest. Men för många blir det här ett beroende eftersom de säger att de inte kan ha kul utan alkohol vilket är ett av de första symtomen när det handlar om missbruk och beroende. Det är inte heller ovanligt att personen som missbrukar inte inser det själv och därför börja neka till det.

Genom en undersökning som gjordes år 1995 har man sätt att nästan var fjärde pojke och var femte flicka brukar dricka alkohol motsvarande en flaska vin minst en gång i månaden. De flesta ungdomarna gillar att dricka sprit, vin, öl och blandrycker.

De flesta flickor föredrar att dricka söta dricker som (alkoläsk, cider) medans pojkarna gillar att dricka öl, främst folköl och mellanöl. /Marias barn [4].

 

I Sverige har alkoholen ökat bland ungdomar i åldern 16 år, pojkar och flickor dricker numera ungefär lika ofta och på grund av det så har fylleriet ökat kraftigt bland unga kvinnor. /Riskbruk av Missbruk [5]

 

Alkoholdebut och alkoholintag

I Europa under 1990-talet ökade alkoholen i flera länder, en av länderna var Sverige. I Sverige debuterade vi tidigare med alkoholen och vi har mer alkoholintag i landet än vad det är i Central- och Sydeuropa.

 

Ungdomarnas genomsnittsålder för alkoholdebuten är 14 år och sen ökar alkoholkonsumtionen upp till 20 års- ålder. Efter 20 års ålder minskas alkoholintaget. Undersökningen visar att bland de yngre personer dricker pojkar och flickor lika mycket men vid 16 års ålder så dricker pojkar mer alkohol än vad flickorna gör.

 

Ungdomar bjuds oftare på alkohol hemma, därför tror forskarna att det är det som har hjälpt till i den senaste utvecklingen. Föräldrarna menar om ungdomarna blir bjudna på alkohol hemma så ska de minska spänningen med berusningen och ungdomarna lär sig att handskas med alkoholen.

 

När man gjorde en ny undersökning visade det sig att ungdomar dricker mer alkohol än vad man hade trott, men när man berättade svaret för ungdomarna blev de inte förvånade. När man räknade ut i procent fick man fram att nittio procent av eleverna dricker alkohol och hälften av eleverna berättade även att de dricker alkohol varje helg. Sen kom man fram till att var femte elev spenderar sitt studiebidrag på alkohol och tobak.

 


 

Vägen ur alkoholismen

AA (Anonyma alkoholister) startades år 1935 av två alkoholister från USA, Bill W och Dr. Bob som upptäckte att de kunde hålla sig nyktra genom att dela sina erfarenheter med varandra.[6]

 

12-stegsprogrammet[7]

1946 började man använda ett program som omfattar tolv steg som används för att hjälpa den beroende att ställa egen diagnos. Programmet används nu för olika typer av beroende och över hela världen. Programmet beskriver alkoholism som en sjukdom, den första drinken kan starta ett sug efter mer, sjukdomen skapar mycket smärta och al­koholen fungerar som medicinering mot denna smärta.

 

Alkoholismen betraktas som en familjsjukdom, alla i familjen tvingas att anpassa sig till den beroendes agerande och på det sättet far de illa. På behandlingshemmen har man oftast familjedagar då anhöriga som make/maka, föräldrar och äldre barn själva får hjälp att förstå och hantera pro­blemet.

 

Behandling5

Man ger den beroende möjligheten att själv avgöra om han/hon är beroende eller inte.  Det kan vara svårt att påbörja de 12 stegen men på primärbehandlingar kan man få hjälp genom att gå på möten i ca fyra veckor, möten leds av utbildade alkohol- och drogterapeuter, ofta själva före detta missbrukare, även vårdare från avdelningen deltar i behandling.

Man börjar med att gå igenom de tre första stegen, man kartlägger sina tankemönster och tränar på att ändra de, man sitta i grupper i ca tre dagar i veckan, lyssnar på föreläsningar, ser filmer och gör individuella uppgifter, man har även möjligheten till enskilda samtal med en drogterapeut.

 

Syftet med behandlingen är att hjälpa den beroende att få insikt om sin sjukdom, finna hopp till en förändring och ta ett beslut om att göra denna förändring. Om man vill fortsätta behandlingen kan man söka till rehabavdelningen och skriver kontrakt inför behandling med krav på nykterhet/drogfrihet och aktivt deltagande. I den förlängda behandlingen går man igenom de förändringsstegen 4-9 och sen även underhållsstegen 10-12.

 

De 12 stegen ser ut såhär: [8]

1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen - att vi förlorat kontrollen över våra liv.

2. Vi kom till tro på att en kraft, starkare än vi själva, kunde hjälpa oss att återfå vårt förstånd.
3. Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på Gud, sådan vi själva uppfattade Honom.
4. Vi företog en genomgripande och oförskräckt moralisk självrannsakan.
5. Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska alla våra fel och brister och innebörden av dem.
6. Vi var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna alla dessa karaktärsfel.
7. Vi bad ödmjukt Honom att avlägsna våra brister.
8. Vi gjorde upp en förteckning över alla de personer vi hade gjort illa och var beredda att gottgöra dem alla.
9. Vi gottgjorde alla dessa människor, så långt det var oss möjligt, utan att skada dem eller andra.
10. Vi fortsatte vår självrannsakan och erkände genast om vi hade fel.
11. Vi försökte genom bön och meditation fördjupa vår medvetna kontakt med Gud - sådan vi uppfattade Honom -
varvid vi endast bad om insikt om Hans vilja med oss och styrka att utföra den.
12. När vi, som en följd av dessa steg, själva hade haft ett inre uppvaknande försökte vi föra detta budskap vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.


 

Enkätundersökning

Vi har gjort en enkätundersökning för gymnasieungdomar som är mellan 16 – 18 år och går på Polhemsskolan. Enkäterna delades ut till 24 killar respektive 23 tjejer och i resultatet kom vi fram till följande:

 

    

 

Få killar började med alkoholen i 12 årsåldern, resten började i 14 och 15 årsåldern och de flesta av tjejerna började med alkoholen i ungefär 13 årsåldern. Det är olagligt att dricka alkohol och köpa alkohol när man är under 18 år och då fick de tag på alkohol genom smuggling, kompisar och genom att ta från föräldrarna utan deras tillstånd.

-          På frågan ”Dricker dina föräldrar?” svarade 22 av 24 killar ja och 15 av 23 tjejer svarade ja.

 

    

 

 

-          Sista frågan var ”vilken ålder tycker du är lämplig att börja dricka alkohol?” och där tyckte de flesta av ungdomarna att det skulle vara 15 år och en tredje del av de tyckte att det är lämpligt att börja dricka under 18 årsåldern.

 

    

-          Ungdomarna svarade på frågan ”Hur ofta dricker du?".

Enkätundersökningen visade att killarna dricker mer än tjejerna eftersom 9 tjejer respektive 3 killar svarade att de inte dricker. Om man jämför ungdomarna som dricker kommer vi fram till att det är 21 killar respektive 14 tjejer som dricker alkohol.

 

Av de 21 killar som dricker alkohol är det 11 som dricker varje helg och 10 som dricker 1/månaden. Av de 14 tjejerna som dricker alkohol är det 6 som dricker varje helg och 8 som dricker 1/månaden och då visar undersökningen att killar dricker oftare än tjejer.

AA-Möten

Vi har själva varit på två Aa-möten där vi fick lyssna på de anonyma alkoholister då de berättade om hur de började dricka alkohol och hur de slutade dricka alkohol, de berättade hur deras liv har varit och hur de nu lever ett liv mellan mötena. Man börjar mötet med att läsa kraven för deltagandet och sedan läser man ur en bok som är skriven från alkoholister till alkoholister. Om det kommer nya deltagare brukar alla berätta vem de är, hur de började dricka alkohol och vad AA-möten gjort och betyder för dem.

I slutet av mötet stod alla runt i salen, höll varandras händer och tillsammans bad den här bönen. “Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förvänta det jag kan och förstånd att inse skillnaden”.

Vi delade ut enkätundersökningsfrågor i slutet av mötet men det var bara två män som ställde upp och fyllde i enkäten. En var 32 år gammal och en var 50 år gammal och de började dricka alkohol när de var mellan 15 och 16 år .

I resultat på deras svar ser man att de började dricka alkohol pågrund av nyfikenhet och grupptryck och slutade dricka alkohol pågrund av att det var svårt att hantera alkoholen, de sårade nära och kära, gick emot deras värderingar, hamnade i bråk, hälsoproblem, skilsmässa mm.

De tycker att alkoholismen inte är något som de själva valde utan det är något ärftligt.

På frågan vilken ålder tycker du är lämpligt att börja dricka alkohol svarade de 18 år eller senare för då är man vuxen nog att kunna hantera alkoholen på ett rätt sätt.

 


 

Diskussion

Enkätundersökningen

Vi valde att dela ut enkäterna till lika många tjejer som killar för att vi vill jämföra tjejernas och killarnas alkoholvanor.

På enkätundersökningen som vi delade ut svarade hälften av ungdomarna att deras föräldrar dricker nästan varje helg och då förstår man varför själva ungdomarna dricker varje helg, eftersom deras föräldrar också gör det så måste det vara något som är naturligt inom familjerna. I svaren ser man att många av deras föräldrar dricker och att det är orsaken till varför ungdomarna själva började dricka, alltså att alkoholismen är något ärftligt.

 

Nästan hälften av ungdomarna dricker varje helg vilket kan leda till att man påverkas av alkoholen och får svårt att koncentrera sig på lektionerna.

På frågan dricker du alkohol svarade åtta tjejer nej, några av dem skrev på pappret ”aldrig i livet”. Tjejerna gå i klass VO1och nästan 8 tjejer i den klassen är muslimer, därför tror vi att det är orsaken till varför de inte dricker eftersom alkoholen är något otillåtet inom Islam.

 

Orsaken

Vi tycker att alkoholismen orsakas av grupptryck, miljö, vänner, samhället eftersom det finns tillgång till alkohol på olika ställen och då blir det lätt att få tag på alkoholen t.ex. genom krogar, Systembolaget, genom vänner, folk som smugglar alkohol och säljer till ungdomarna, och man tar alkohol hemifrån utan föräldrarnas tillåtelse.

 

Barn till alkoholiserade föräldrar har lättare att bli alkoholister än andra barn och det beror på föräldrarnas vanor, eftersom man växer upp i en miljö med människor som dricker mycket så påverkas man själv av det. Föräldrarna bryr sig mindre om barnen eftersom de prioriterar alkoholen, därför blir barnen olyckliga, börjar ta föräldrarnas vanor och dricka utan att tänka på det. Orsaken kan även vara ärftligt pågrund av att man ärver föräldrarnas gener och då måste man vara försiktigt med alkoholen och tänka på att man har större risk att bli alkoholist.

Enkätundersökningen som vi lämnade på AA-möten besvarades inte, det var bara två som ställde upp och svarade, resten ville inte göra det. Det kan bero på att vi har varit där och träffat de och då blir det ingen anonym enkätundersökning. Om vi hade varit där och lämnat enkätundersökningen och gick tillbaka veckan efter för att hämta de så hade fler personer besvarat enkäterna.Vi gick på AA-Möten, där vi fick mycket bra information om hur kroppen och hälsan påverkas av alkohol. Vi valde att gå på AA-Möten för att träffa före detta alkoholister och höra hur alkoholen påverkade deras liv.

 

Det som vi upplevde då vi gick på mötena var att det var fascinerande, vi fick en ny uppfattning och såg det från ett annat perspektiv eftersom de var helt annorlunda än vad vi förväntade oss, de var helt normala personer och brann för det de gjorde, de hjälpte varandra att komma ur alkoholismen och berättade för varandra om hur alkoholen påverkade deras liv, vi såg de har initiativ eftersom de samlade pengarna till fikat och samarbetade väldigt bra.

 

 

Källhänvisning

[1] Christina Andersson (1995)

2 Katarina Johansson & Peter Wirbing (1999)

http://www.socialpsykiatri.se/files/Ahorarkpoia_Missbr_%20psykiatri_Sven-Eric_Alborn_090120.pdf

 [1] http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Alkoholberoende/

1 Marias barn – Christina Andersson (1995)

2 Riskbruk och Missbruk – Katarina Johansson & Peter Wirbing (1999)

3 Text från häftet Droger A-Ö

[3] Författare till boken Riskbruk och Missbruk

[4] Marias barn – Christina Andersson (1995)

5Riskbruk och Missbruk – Katarina Johansson & Peter Wirbing (1999)

[6] http://en.wikipedia.org/wiki/Alcoholics_Anonymous

[7] http://www.kriminalvarden.se

[8] http://www.lindalen.com/AA.htm


Humorvideo - "En konstig inspelning av Tolvan"

2012-03-27, 21:22:35 / Kategori: Humor

Ett leende kan rädda din dag

2012-03-27, 16:54:57 / Kategori: Tolvans Vardag

Hmm....ljuva tisdag? Nej.
Lika tråkigt som vanligt, hade hemsjukvård först där vi fick sitta vid datorn medans några fick redovisa ett arbete. Sedan var det dags för IKT då vi fick läsa en liten text och kolla på en filmsnutt, känns så onödigt att gå till skolan för jag lär mig knappt nått längre.
På psykologin diskuterade vi om grupper och roller man har under sin vardag, finns mycket man inte tänker på ex. sitt beteende? Intressant faktiskt!

Visste ni att man mår bättre att le? Det är vetenskapligt bevisat att om man ler fast man inte är glad så mår man bättre ändå, det beror på att när vi rör på musklerna som får oss att le så utlöses det glada hormoner!
Tänk på det nästa gång ni är sura ;)


Dagens låt!

2012-03-27, 11:24:00 / Kategori: Musik

Just a ordinary day

2012-03-26, 20:08:39 / Kategori: Tolvans Vardag

Måndag.... Veckans tråkigaste dag. Inga roliga lektioner i skolan heller, hade elsäkerhet på morgonen som är såååå tråkig! Sedan hemsjukvård där vi inte gjorde mycket och den sista lektionen hade vi prov.
Ja så kyl var min dag, när jag kom hem tog jag ett hårdpass med rullskidorna. Älskar att motionera, mår så bra efterråt och det känns som kroppen rensas ut. Dock får jag aldrig några ytliga muskler som andra kan se, är mycket starkare än vad många tror ;)

Kommer bli en lugn kväll och jag har lite saker jag måste tänka igenom...

Bjuder på denna roliga bild på mig och goreth ;D


Hej mina elever! Idag vill jag börja med att.... Vänta nu, vart är alla?

2012-03-26, 15:45:45 / Kategori: Tolvans Vardag


Min nya älskling :*

2012-03-26, 11:25:00 / Kategori: Tolvans Vardag

Dagens låt!

2012-03-25, 21:23:00 / Kategori: Musik

Dyr shopping i Valbo

2012-03-25, 17:41:29 / Kategori: Tolvans Vardag

Hejsan mina vänner! Tidigt imorse åkte jag till Valbo köpcentrum med syrran, Jimmy och Ellen. Jag började med att slå på stort och köpa en ny iPhone ;) sedan blev det lite tillbehör och skal. Köpte även ett par nya byxor med hängslen, as snygga! Hela dagen gick bort och jag skulle gärna ha gått ut och fota nu men vi får se om jag har ork med det. Bloggar nu från telefonen, så i framtiden kan jag blogga mer och oftare!


Lika som bär?

2012-03-24, 17:26:14 / Kategori: Humor

Dagens låt!

2012-03-24, 15:31:00 / Kategori: Musik

Blickar mot ljusare tider!

2012-03-24, 15:11:18 / Kategori: Porträtt

Festa ikväll!

2012-03-23, 17:50:37 / Kategori: Tolvans Vardag
Ikväll finns det ingen tid för att blogga, ska strax åka iväg in till stan och festa. Kommer hem sent och är garanterat full så vi får se hur jag mår imorgon haha.

Finns nada more to say, Goodbye my friends!

I arkivet - Del 3 (Massor av jag)

2012-03-22, 19:18:10 / Kategori: Humor
Jag har tagit många kort på mig själv genom åren, för att krydda till det lite så började fixa bilderna på ett speciellt sätt. Så jag har blivit lite känd för att sätta flera av mig själv på samma bild, här kommer det roligaste:


Min snygga sida

2012-03-22, 18:37:47 / Kategori: PorträttHöhö

Svar på tal!

2012-03-21, 21:10:44 / Kategori: Frågor/Tester/Tävlingar
Fråga: hej tolvan, får man fråga pinsamma frågor? men du skriver INGENTING om ditt kärleksliv. hur är det på den fronten? du skriver inget heller om din jobbkarriär. du tar väl snart studenten? vad händer sen?


Svar: Hej! ojj det blev mycket frågor, pinsamma frågor är alltid tillåtna men jag kanske inte alltid kommer svara på de. Mitt kärleksliv? Jaa jag håller gärna sånt privat, vissa kan nog få fel uppfattning om ni egentligen vet vad jag håller på med ;) haha nejdå x) Jag tycker inte om att skriva ut till alla vem jag är på G med eller vad jag har gjort med vem och när etc... Dyker den riktiga kärleken upp kommer ni självklart få reda på det, men allt som händer därinnan får ni ej veta hihi
Japp jag tar studenten i sommar, då blir jag färdig undersköterska och om mina planer går som de ska så ska jag somamrjobba först på Gävle sjukhus, sedan flyttar jag till Norge under hösten och jobbar lite där för att känna efter om jag trivs eller ej, vem vet om jag stannar eller drar hem? Tänker passa på att söka mig långt hemifrån när jag inte är bunden till nått här hemma. Ingen idé att vänta =)

Hoppas du fick svar på allt och ni andra kan fortsätta ställa frågor!

I arkivet - Del 2 (Inlägg)

2012-03-20, 21:23:22 / Kategori: Tolvans Vardag
Nu kommer del två i min miniserie där jag rotar i arkivet för att hitta spännande delar som vi glömt. Idag tänker jag visa lite inlägg som väcker lite minnen!


Här ser ni mina allra första två inlägg, som ni ser var mitt mål att bli känd. Det avr därför jag började blogga, för att just bli känd. Nu är inte det mitt mål längre och jag har gett upp hoppet att bli känd för läääänge sen! :P


Här ser ni det mest betydelsefulla inlägget jag skrivit under min tid som bloggare. Att komma ut som bisexuell för världen var ingen lätt sak, men alla accepterade mig och en stor börda lossnade från mitt hjärta =) Det tog lång tid att bearbeta sig själv, sitt beteende, sina tankar etc...
Men hade mycket stöd från kompisarna speciellt och ingen fick mig att känna mig "onormal". Är idag mycket stolt över mig själv och jag vill varken vara hetero eller homo!

Haha sååå min humor! x)

2012-03-20, 13:20:36 / Kategori: Humor

Jag ändrar mig inte för någon annans skull!

2012-03-19, 18:37:47 / Kategori: Åsikter/Synpunkter
Nämen tjenare!
Idag är det måndag och det är väldigt långt tills fredagen kommer... På måndagar går man längre i skolan och idag började vi läsa en ny kurs, elsäkerhet heter den och det verkar skittråkigt. Inte min grejj men det är nyttigt att ha kunskap om det.
Under sista lektionen blev det mycket flum, vilket inte uppskattas av en del. Jag, zena, anisa och frida är ganska högljudda av oss och vi har blivit tillsagda av både lärare och elever. Jag håller med dom att vi låter ganska mycket, men jag har kul. Och jag tänker inte tysta ner mig själv så någon annan kan bli glad, jag kommer aldrig få tillbaka den roliga tiden jag har haft i skolan så det är inte värt att vara tyst och ha tråkigt. De får tycka att jag är respektlös och egoistisk, men J-A-G -B-R-Y-R M-I-G I-N-T-E!!! De får fortsätta skälla och klaga för oss kan dom inte tysta ner, våran humor och kärlek till varandra är mer värt!

Haha vi skrek ganska mycket idag, läraren satte oss i ett grupprum men de hördes ändå ut bra. Det är få som förstår våran humor, men om de andra kunde släppa allt plugg plugg plugg i huvudet och umgås med oss så kan de förstå varför vi har så kul. Många tror att vi är störda, men jag tror det är avundsjuka, att de sitter dystert och vi skrattar konstant.

The bitch will not leave the building!

Den förflutna idrottsframgången

2012-03-18, 21:33:39 / Kategori: Skvaller
Många av er vet säkert att jag är motionera en del, mest på vintern när jag åker längdskidor. Många har sagt att jag borde tävla eller träna för något lag men jag har aldrig känt den lusten. Vill inte ha den pressen att prestera bra, jag motionerar bara för att må bra i kropp och själv, så jag behöver inget lag för att nå fram till det.
Innan jag sysslade med längdskidor så tränade jag fridrott åt Tierps IK. Jag började när jag var 10 och slutade när jag var 15 år, slutade för att jag tröttnade på det.

Jag lyckades ganska bra under de fem åren, jag var ganska kort då men hade mycket krut i benen. Jag tävlade i höjdhopp och längdhopp. I höjdhopp vann jag två tävlingar och kom tvåa en gång. I längdhopp vann jag en tävling och kom trea en gång. När konkurenterna såg mig såg de mig knappast som ett hot, vad kunde lilla jag åstadkomma? Trots det sopade jag mattan av dom och vann, det var en härlig känsla efterråt!

Om jag fick välja nu så skulle jag vilja träna skidskytte, riktigt häftig och spännande sport. Dock lite svårt för jag har ej tid och det finns ingen klubb i närheten. De flesta finns i norra sverige och det är inte värt resan...
Jag får nöja mig med längdskidorna på vintertid och rullskidor på resten av tiden ^^

I arkivet - Del 1 (Videoklipp)

2012-03-18, 12:42:04 / Kategori: Humor
I arkivet är en kortserie där jag gräver fram gamla inlägg som skapat uppmärksamhet av olika andledningar. Idag kommer jag visa de två populäraste videoklippen som många har skrattat åt! ;P


Det absolut mest sedda klippet jag lagt ut av totalt 80 st är ett klipp där jag dansar i klackskor och en filt. över 22,000 har sett klippet och javet ej varför folk vill se de, skrattar mest åt mig själv när jag kollar på den x)


Sedan följs det av det näst populäraste klippet som setts av 15,000 personer. Det är ett klipp där jag dansar i BH och kohuvud. Det är många som kommenterat hur omanligt jag är, kan hålla med dom att jag hade kvinnlig kropp då. Tycker det är kul att folk blir provocerad av detta klipp haha

Feel the nature

2012-03-18, 11:27:00 / Kategori: Porträtt

Ändrat designen lite

2012-03-18, 11:25:06 / Kategori: Design och Skapande
Nu tog jag bort den bruna höstiga bakgrunden och ersatte den med en lite grönare och vårigare bild. Ser ni inte den så uppdatera sidan bara (F5). Det var meningen att jag skulle byta ut headern med men den passade in så bra med bakgrunden så den får stanna ett tag till, så gammal är ju inte bilden och jag är fortfarande lika ful nu som då så det spelar ingen roll :P

Tycker designen ser bra ut nu så jag vill inte förstöra något bara för att jag måste ändra något, ni får nöja er med det ^^

Svar på tal! (Humorshow?)

2012-03-17, 18:31:00 / Kategori: Frågor/Tester/Tävlingar
Fråga: Varför gör inte du roliga klipp längre? :( lovar att det finns fler än jag som saknar de :P


Svar: Haha javet min blogg har blivit ganska tråkig. Tro mig, jag vill göra en massa roliga klipp. Men det blir aldrig av och javet inte vad jag ska göra. Jag har lite tankar kring att göra en show men då skulle jag vilja göra det med en till person, har ej frågat någon. Men om det skulle bli av så ska ni få se på humor ;) Annars får jag göra en egen show, Fast hoppas inte nu på för mycket.

Som sagt jag ska bli bättre!
Ingen som vill göra en humorshow med mig? Jag har redan lite planer på roligt innehåll :D

De synliga planeterna på natthimlen

2012-03-17, 14:49:06 / Kategori: Miljö & Vetenskap


Med kunskap om planternas position och superbra zoom på kameran lyckades jag få med både planeten Venus och Jupiter på en och samma bild. Det stod på aftonbladet när det var som bäst att få med båda planeterna och jag lyckades fånga rätta ögonblicket ^^

Anisa

2012-03-17, 12:50:04 / Kategori: Porträtt

Haha hon gör det igen!! xD

2012-03-16, 17:39:39 / Kategori: Humor

Sexy Laura bonita ;)

2012-03-16, 13:43:00 / Kategori: Porträtt
Visst är min klasskamrat Laura supersnygg? Hon vill bli modell och jag hjälper henne påvägen till framgång ;)


Svar på tal!

2012-03-16, 11:51:00 / Kategori: Frågor/Tester/Tävlingar
Fråga: martin varför står det inte längre i din meny att du är bisexuel?? :O


Svar: För att jag inte tycker det är relevant längre, jag är fortfarande bisexuell men jag skriver ingenting som rör min läggning i bloggen och då behöver det inte stå i menyn :) Tycker ni jag ska ändra tillbaka till det eller?

Dubbel trubbel

2012-03-15, 21:54:52 / Kategori: Tolvans Vardag
Haha dubbelt upp av Zena och Frida x)


Hade med en bild i Gefle Dagblad

2012-03-15, 21:16:40 / Kategori: Tolvans Vardag

Jaa häpnadsväckande kan jag nog hålla med dom om

Dagens shopping!

2012-03-15, 20:20:22 / Kategori: Tolvans Vardag
Tog en shopping tur ner på stan idag efter skolan, hittade på mycket mer än vad jag trodde.
Detta fick jag hem:


Kavaj och t-shirt från JC -1200kr

Jeans liknande shorta från kappahl - 400kr

3 par kallingar - 200kr

Föreläsning om homosexualitet

2012-03-15, 20:06:50 / Kategori: Tolvans Vardag
Hola, kom nyligen hem efter en låååång dag i skolan. Var ganska lugnt på morgonen som vanligt, skrivit klart projektarbetet om alkoholism. Hoppas vi får högt betyg för vi har kämpat och skrivit mycket! Jag kommer lägga ut arbetet här så andra kan se och diskutera ämnet =)
Senare tog jag en tur ner på stan och shoppade lite, eller ganska mycket för att vara mig. Lägger ut bilder på de strax.


Efter shoppingen var det dags för min klasskamrat Morgans föreläsning om homosexualitet, det var jättekul att lyssna på och lärorikt. Jag hade aldrig vågat stått där på stora scenen i aulan inför en massa folk, Modigt gjort!
Han fick mig att känna mig så otroligt stolt över mig själv och för den jag är!!


Mycket cred till dig Morgan och du får en välförtjänt länk som du alltid drömt om. Tycker ni alla trogna läsare ska kika in hans blogg ---> http://morgans.nu

I ensamhetens linje

2012-03-14, 21:44:36 / Kategori: Porträtt

De övernaturliga och oförklarliga som händer mig

2012-03-14, 16:26:17 / Kategori: Åsikter/Synpunkter
Hejsan gott folk, veckans segaste dag blev bättre än väntat. Fick sluta 1 timme tidigare och sen så har jag varit på ett trevligt studiebesök. Får se vad som händer ikväll då.

Nu till något helt annat...
Det finns många frågor vi ställer till oss själva som vi aldrig kommer få svar på. Vad är meningen med livet? Finns gud? Vad händer efter döden? Vad finns utanför universium?
Jaa vi alla har frågor som är svarslösa. Många tror att gud finns, jag respekterar deras tro men jag själv är skeptiskt till det. Jag älskar vetenskapen och tror för mesta att vetenskapen har svar på allt, men det finns även saker som jag upplever som ingen kan förklara. javet att det låter knäppt, Men jag kan se in i framtiden. Jag har förstått det nu efter ett lång tag. Men missförstå mig inte nu! Det är inte så att jag får en vision om framtiden, det jag menar är att jag får småtankar lite då och då. Ni vet när man sitter och tänker om allt möjligt, nästan alltid någon dag (Eller några minuter bara) efter jag tänkt på saker eller händelser så uppfylls det i verkligheten. Det är ganska svårt att förklara och javet att ni alla därute är skeptiska men jag respektera era åsikter så då hoppas jag ni respekterar mina.
Jag själv har nekat och trott jag varit knäpp som kunde få så, men jag har får bevis flera gånger i veckan att det finns något övernaturligt i min kropp som får mig att uppleva allt detta, väldigt få känner till detta som jag upplever. Jag vill helst inte gå in på detaljer och så, det är så svårt att förklara och jag ahr mycket att bearbeta. Detta är inget jag tänker på om dagarna vad jag kan göra, låter mest det bara vara och jag skrattar för mig själv varje gång det sker.

Syftet med detta var bara att jag ville dela med mig och skriva av mig lite, tack för mig.

hahahah så jävla bra xD

2012-03-14, 11:48:00 / Kategori: Humor

Där tiden står stilla...

2012-03-13, 19:50:19 / Kategori: Porträtt

Hon gjorde verkligen min dag!! xD

2012-03-13, 13:27:00 / Kategori: Humor

Svar på tal!

2012-03-13, 11:33:00 / Kategori: Frågor/Tester/Tävlingar
Fråga: Vart skaffade du din domän tolvans.com? är det dyrt? är det bra? /Anna Haglund


Svar: Hej anna! Jag köpte mitt domännamn tolvans.com på Loopia.com. Jag trivs jättebra med dom, priset på domänen är endast 79kr/året. Billigt jämnfört med många andra som tar flera hundra. Har inte haft något krångel med bloggen heller, det enda som kan vara besvärligt är i början när man köpt domänen och vill få den till bloggen. Blogg.se hade inga tydliga anvisningar hur man ska gå tillväga men efter mycket om och men så lyckades jag, man får söka sig runt för att hitta bra anvisningar =)

Maffia gänget <3

2012-03-12, 18:18:26 / Kategori: Skolan

Frida, Anisa, Zena och jag! :D

HAHAHAHAHAHAHA!!!!!!

2012-03-12, 13:48:59 / Kategori: Humor


Lyssna på hela, det roliga kommer när dom pratar om kattens dagbok xD

Bloggdesign ändring på G

2012-03-12, 11:48:00 / Kategori: Tolvans Vardag
Det var ju som sagt ett tag sedan jag fixade denna bloggdesign, jag tröttnar ganska fort och nu vill jag ha nytt. Problemet är bara att jag är lite ringrostig på design, var ett tag sen jag höll på med det men jag ahr fortfarande rätta verktygen för att klara av det.

Nu måste jag bara tänka ut hur jag vill ha den, headern är största prioritet. Bakgrunden är jag nöjd med, sen ska jag väl lägga in lite nya bilder i menyn. Räkna inte med några stora förändringar, har ni några förslag så äre bara att hojta till! ^^

Håll utkik!

When I´m alone in my dreams

2012-03-11, 17:21:00 / Kategori: PorträttThe light from above

2012-03-11, 13:33:00 / Kategori: NaturbilderLite om min fotokarriär

2012-03-11, 11:12:00 / Kategori: Åsikter/Synpunkter
Hallojsan folket. Jag kom igång snabbt med bloggandet, blev fler inlägg än vad jag hade tänkt och jag har varit ute och fotat mycket modell bilder som ni sett lite av i de tidigare inläggen. Nu har jag blivit tillfrågad från flera olika personer som vill bli fotade av mig, jag har även lite fotoprojekt på G och andra grejjer.
När jag ser på det hela måste jag erkänna att jag är väldigt nöjd med det jag åstadkommit. I början fotade jag bara med mobilkameran, nu har jag en nästan komplett fotoutrustning som kostat mig mycket. Men har varit värd varenda krona!

Och nu, ett par år senare? Nu är jag naturfotgraf åt Gefle Dagblad, jag har gjort flera fotojobb och jag har lärt mig myyyyycket. Naturfotografering har verkligen blivit min grejj, jag är liksom ett med naturen om ni förstår? Jag ser saker i helt annat perspektiv än många andra och jag har fotoséende som gör att jag får upp bilder i huvudet när jag ser ett intressant objekt. Jag kan förvandla många enkla saker till unika vackra bilder.

Förra året började jag satsa mycket på att fotografera mig själv, det blev mest bilder på andra tidigare men nu är fokusen på mig. Jag har lärt mig mycket genom att titta på tv men mest genom övning. Jag är anser mig själv inte som en snygg person, jag tycker absolut inte att jag är ful men varken eller...
Trots det har jag förstått att modella handlar så mycket mer än att vara snygg, jag har lärt mig vilka vinklar och hur jag ska posa för att få till snygga bilder. Jag vill gärna visa ett budskap i varje bild så ni ser att det finns inre skönhet.

Jag hjälper gärna andra om det behöver hjälp med att hitta sitt rätta jag. Hoppas ni förstår allt jag säger och visar och att ni uppskattar det jag gör! Jag är väldigt tacksam för min talang =)

Ni kan läsa om min fotoutrustning HÄR

It´s a unexpected thing

2012-03-10, 17:13:29 / Kategori: Porträtt

Skidskytte är min religion!

2012-03-10, 14:39:15 / Kategori: Tolvans Vardag
Just nu pågår skidskytte VM, ett av årets höjdpunkter! Jag stört älskar skidskytte och kollar med spänning under varenda tävling. Det är synd att sporten bara håller på under några månader....
Helena Ekholm är min största sport idol, men det känns som jag är ganska ensam om att gilla denna sport.

Finns det verkligen inga fler skidskytte fans därute?????

Twin Fashion

2012-03-10, 13:45:39 / Kategori: Porträtt

Winterness - Part 2

2012-03-10, 11:53:00 / Kategori: Naturbilder

Party ikväll

2012-03-09, 17:32:35 / Kategori: Tolvans Vardag
Hallojsan, försöker komma in i mina gamla blogg rutiner så ni får veta vad jag ahr för mig om dagarna. Måste säga att det var ganska skönt med pausen och slippa tänka på att uppdatera. Saknade inte ett dugg att blogga i början men de senaste veckorna har jag varit bra sugen på att börja igen och nu är jag här gott folk!

Låt se vad jag har hittat på idag:
Går ju somsagt sista året på omvårdnadsprogrammet och vi gör inte så mycket i skolan nu kan jag påstå. Fredagar är väldigt lugna då jag bara har religion, skönt att ha sovmorgon och sluta tidigt. Men åkte lite tidigare till skolan för att jobba med PA (Projektarbete). Jag och 3 till skriver om alkoholism och jag har lärt mig mycket sedan september då vi startade med arbetet.

Det har varit en väldigt skön vecka i skolan för nu är vi treor ensamma på omvårdnad denna vecka för ettorna och tvåorna är ute på praktik. Lär bli stohej nästa vecka när de är tillbaka...
Men kan inte påstå att vi är så lugna med, idag på lunchen dunkade vi på musik på högsta volymen i klassrummets högtalare. Kunde självklart inte sitta stilla utan jag och några till dansade på rejält så svetten rann. Jag kryddade till det extra med att kliva upp på bänkarna ;) Några filmade mig såg jag men vågar inte kolla på filmen, haha jag ahr en ganska galen dansstil !


Kvällen avslutas med tacopaj, sedan beger jag mig till syrran och ser fram emot en trevlig kväll med syrran, jimmy, ellen, cissi och wille =)

Fick en riktigt bra start!

2012-03-09, 17:24:11 / Kategori: Tolvans Vardag


Vad glad jag blev när kollade in statistiken igår kväll, Många som var intresserade att läsa min blogg. Kul att ni inte tröttnat på mig än ;)
Det konstiga är bara att ca 40-60 personer har besökt min blogg varje dag under dom här 4 månaderna, förstår inte varför folk vill gå in varje dag fast dom vet att jag inte kommer blogga?

Aja fortsätt besök och åsikter är mycket välkomna!

Winterness - Part 1

2012-03-09, 11:22:00 / Kategori: NaturbilderDetta har hänt under min paus:

2012-03-08, 18:13:43 / Kategori: Tolvans Vardag
December:
Då fick jag äntligen rätt hjälp för min problemfyllda stortå som smärtat i flera månader. Efter två misslyckade ingrepp (Kallar det misslyckade för det gav ingen effekt) så gjordes det äntligen en operation. Nu är min tå helt smärtfri fast den är inte så snygg och det lär ta ett tag innan nagel växer ihop.
Januari:
Nu har äntligen mina planer med Norge slagits upp! Har sökt jobb som undersköterska i Tromsö som ligger i norra Norge och går allt som det ska flyttar jag dit i höst =)
Min sista  5 veckors praktik på sjukhuset hade jag på kärlkirurgen på Gävle sjukhus. Hade det jättebra där och lärde mig mycket och är nu redo för att komma ut i arbetslivet. Sökte sommarjobb på sjukhuset så hoppas dom anställer mig =)

Februari:
Inte så mycket skedde denna månad, hade ganska många bilder med Gefle dagblad så man tjänade ihop en stor slant ;)
Nu kom äntligen snön och jag åkte skidor varje dag, bokstavligen! Dock varade vintern en månad så jag hann inte få upp konditionen lika mycket som jag hoppades...
Sista februari åkte jag på studentkryssningen, det var otroligt kul med klasskamraterna och jag vill gärna göra om det igen!!!!!


Det var allt ni får veta, kommer lägga ut naturbilder som tagits imorgon troligtvis. Hörs då!

Tolvan is back on track!

2012-03-08, 17:34:54 / Kategori: Tolvans Vardag
Haha nu är äntligen den efterlängtade Tolvan tillbaka efter nästan 4 månaders uppehåll.
Varför? Jo, jag känner att jag är redo att dela med mig av mitt liv igen. På vintern har jag inte så mycket att erbjuda men nu kommer vårkänslorna fram! Dock kan jag inte påstå att vintern varit helt händelselös, jag kommer skriva ett lite längre inlägg om vad som skett under månaderna.

Många blev besvikna på att jag slutade blogga men nu är jag tillbaka, fast ni ska inte tro att jag bloggar flera gänger på dag. Gör endast det när jag känner för det och då blir det mer eller mindre beroende på humör och tid :)

BRB!


bloglovin
Martin Bejerfjord

Skapa en profillänk