Jag var med i tidningen idag

2010-10-14, 14:53:28 / Kategori: Tolvans Vardag

Minna Hailou, David Sköld, Trang Le, Martin Bejerfjord och Albin Larsson är några mycket nöjda omvårdnadselever som fanns på plats för att berätta om programmet och dess inriktningar.

Fotograf:
Gun Wigh

Framtiden i fokus för nior

GÄVLE Ett program som är roligt och som leder till ett jobb.
Det var vad några av de niondeklassare, som kollade in den gemensamma informationskvällen som Borgarskolan, Polhemsskolan och Vasaskolan bjöd in till i går önskade sig.

Relaterat

Vad avgör ditt gymnasieval?

Många kom till informationskvällen på Polhemsskolan. Lektionssalarna och korridorerna var fulla av nyfikna niondeklassare, föräldrar, skolpersonal och gymasielever beredda att berätta om de olika programmen.

Andraårseleven Albin Larsson talade sig varm för sitt gymnasieval. Han går den relativt nya inriktningen skydd och säkerhet på Polhemsskolans omvårdnadsprogram. Inriktningen passar den som vill jobba inom kriminalvården, i bevakningsbranschen eller studera vidare på polishögskolan.

– Jag vill bli polis eller ha ett jobb där jag får göra nytta och hjälpa folk. Jag är väldigt nöjd med utbildningen. Allt är bra, lärarna framförallt, vi lär oss jättemycket, säger han innan han försvinner in i en lektionssal där han och några andra elever bland annat ska demonstrera hjärt-lungräddning.

Att de tre skolorna går ihop om ett gemensamt öppet hus är en följd av att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle i juni beslutade att de kommunala gymnasieskolorna tillsammans ska erbjuda samtliga nationella program och inriktningar, förutom en inriktning på naturbruksprogrammet.

Från 2011 förändras den svenska gymnasieskolan från grunden. En mängd specialutformade program som finns i dag skrotas och ersätts av 18 nationella program; tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande. Tillsammans kommer de att ha runt 60 olika inriktningar.

Till exempel kommer ekonomiprogrammet på Borgarskolan att erbjuda en inriktning mot juridik och hantverksprogrammet får en ny inriktning mot finsnickeri. Medieprogrammet försvinner.

I stället kommer media att finnas som inriktning på tre program: det estetiska, det samhällsvetenskapliga och teknikprogrammet.

 



KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?
bloglovin
Martin Bejerfjord

Skapa en profillänk